keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kuinka tulla opettajaksi

Yksi hauskimmista asioista täällä on liikenteen seassa pyöräileminen. Mitä useammin olen ulkomailla käynyt, sitä enemmän olen huomannut, ettei muualla noudateta niin tiukasti joka ikistä liikennesääntöä kuin Suomessa. Kotimaassa kaikki olettavat kaikkien noudattavan sääntöjä, joten jos erehdyt menemään keskelle tietä hortoilemaan, varmasti ennen pitkää joku ajaa päällesi. Kiinassa taas jokainen tietää, että kun isossa valoristeyksessä vihreää näytetään yhdelle puolelle, jostain nurkan takaa porhaltaa skootteri kavereineen tai pari pyöräilijää, jotka saattavat huomata päätyneensä kahden henkilöauton ja bussin väliin. Seuraavaksi tehtävänä on vain odotella ajoneuvojen verkkaista siirtymistä äänitorvien säestyksellä, kunnes pääsee jostain raosta pujahtamaan ulos. Eikä pidä unohtaa katsoa joka puolelle, ennen kuin päättää pinkaista takaisin pyörätielle.

Päältä katsottuna liikenne näyttää kaaokselta verrattuna Suomeen, mutta ei se sen vaikeampaa täälläkään ole, jos antaa itselleen hieman aikaa tottua.

Lounas.

Latasin puhelimeen kaupunkipyöräsovelluksen, joka on mahdottoman kätevä! Ofo-pyöriä on niin paljon, että niitä löytää joka paikasta. Niille ei ole erityistä paikkaa, josta niitä saa hakea tai jonne niitä pitää viedä, vaan niitä voi löytää mistä tahansa, ja ne voi pyöräilyn jälkeen jättää tien varteen. Jokaisessa pyörässä on numero, jonka pistän sovellukseen, joka taas näyttää minulle lukon koodin. Lukon avaaminen maksaa yhden yuanin, jonka maksan sovelluksessa olevasta lompakostani. Käytännössä se ei ole paljon mitään: 14 senttiä, ja jostain syystä kolme viimeistä pyöräilykertaani ei maksaneet mitään.

Mukavia asioita:

Perheen äiti sai työpaikkansa puutarhurilta tuoreita kirsikkapuun oksia. Minäkin laitoin niistä muutaman omaan huoneeseeni, ja pääsin seuraamaan kirsikankukkien puhkeamista aitiopaikalta!

Kirsikankukkia huoneessa!

Saksasta ei pääse eroon. Tutustuin paria kerrosta alempana asuvaan saksalaiseen aupairiin, jonka kanssa olen jonkun verran puhunut englannin ohella hänen äidinkieltään.

Minusta tuli opettaja! Käyn lauantaiaamuisin antamassa pianotunteja tien toisella puolella asuvan perheen tyttärelle. Taskuraha on oikein mukava lisä. Kaupan päällisiksi kyseisen perheen äiti antoi minulle luvan tulla soittamaan pianoa silloin kun minulla on vapaata aikaa.

Hassuja ja outoja asioita:

Löysin eilen ensimmäisen supermarketin, joka on kooltaan kuin Prisma: siellä oli kaikkea. Norkoilimme karkkiosastolla ihmettelemässä kiinalaisia kääremakeisia, joita myytiin kilohinnalla irtomyynnissä, ja karkkiosaston nainen antoi meille maistiasia. Ajattelin ostaa muutaman kiinnostavannäköisen karkin, ja pussiin kertyi noin sata grammaa. Myyjä otti pussin ja punnitsi sen, laittoi tarran kylkeen, ja hymyillen kahmaisi kymmenen kourallista lisää! Ei siinä osannut kuin nauraa ja ällistellä silmät pyöreänä. Pussissa oli lopulta noin puoli kiloa karkkia ja suklaata, eikä minun tarvinnut maksaa kuin sadan gramman hinta. Tarkistin myöhemmin paljonko se oli euroissa, enkä ole ikinä tehnyt niin hyvää kauppaa puolesta kilosta karkkia: 1,25e.

Eilisessä kauppakeskuksessa oli jotain aivan uskomatonta: robottiravintola. Ravintolan futuristisen ja sinisillä led-valoilla koristellun sisäänkäynnin edessä vartioi kaksi kymmenmetristä liikkuvaa robottia, eikä siinä kaikki! Sisällä tiskin takana hääräsi pikkuinen robotti joka teki juomia, ja hieman kauempana kaksi isompaa pallopäistä robottia jotka tekivät ruokaa, jota asiakkaat tilasivat sisäänkäynnin vieressä olevasta näytöstä. Kiina: idän ihmemaa.

Valitettavasti punainen aurinko ei tallentunut
kameralle punaisena.

Olen seikkaillut. Eräänä lumisena aamuna menin Lamatemppeliin, joka ei ole kovinkaan kaukana sieltä, missä asun. Ilmassa leijui sakeaa suitsukesavua, ja joka puolella ihmiset kulkivat alttarilta toiselle kumartamassa buddhaa ja kaikkia niitä muita, keiden kultaisia patsaita siellä oli. Kyseisessä temppelissä asuu vieläkin puna-oranssi -kaapuisia munkkeja, joiden menoja pääsin läheltä seuraamaan. He muodostivat kulkueen ja marssivat ympäri temppeliä kovaäänisten puhaltimien, lyömäsoittimien ja kaikenlaisten kilistimien kanssa. Temppeli on rakennettu 1600- ja 1700-lukujen aikana, ja sen voimakkaimmat värit ovat punainen, sininen ja kulta, niin kuin tähän mennessä kaikissa temppeleissä, joita olen Pekingissä nähnyt.

Yonghegong.
Suitsuketta.

Vähemmän lumisena ja enemmän aurinkoisena aamuna kävin saksalaisen aupairin kanssa ihastelemassa Taivaan temppeliä, joka on arkkitehtuurisesti hyvin erilainen rakennus mitä temppelit yleensä Kiinassa. Rakennus on yksi maailmanperintökohteista, enkä yhtään ihmettele miksi. Temppelin ikää minun on länsimaalaisena vaikea arvioida, koska tyyli on niin erilaista kuin Euroopassa, mutta luin että se on valmistunut 1420. He ovat pitäneet siitä hyvää huolta.

Kameramies ja Taivaan temppeli.

Viime viikonloppuna lähdin metrolla lähimmille vuorille, joilla sijaitsee Badachu: puisto, jonka laajudesta minulla ei ole juurikaan tietoa. Pakkasin reppuun eväät ja kameran, pistin kunnon lenkkarit jalkaan ja lähdin patikoimaan. Puiston alueella on kahdeksan buddhalaista luostaria tai temppeliä, siellä on kilometreittäin polkuja ja teitä ympäriinsä, sekä upeat näköalat. Luultavasti vielä upeammat päivinä, jolloin ei ole niin paljon savusumua kuin silloin kun minä satuin menemään sinne.

Pagodi.
Koikarppeja.
Kymmeniä metriä pitkä reliefi.
Yksityiskohta.
Peking savusumussa.

Nyt vain odottelen mitä ihmeellistä tapahtuu tulevina päivinä.

Seuraavaan kertaan!

4 kommenttia:

  1. No on todellaki hassuja ja omituisia asioita! Ihan ku olisit.. hmm, ulkomailla. :D Terveisiä täältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, täällä ollaan:D Kiitos kommentista ja kiitos terveisistä!:)

      Poista
  2. Häikäistyn sun kuulumisista joka kerta edellistä enemmän. Ja hyvää mieltä kyllä välittyy kunnolla tänne koto-Suomeen asti! Ihania kukkia ja hienoja kuvia, niitä on oiva ihastella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla että noista kuvista välittyy silti jotain vaikka kuvaaja tuskastelee sen tiedon kanssa, ettei nuo paikat näytä kuvissa läheskään niin uskomattomilta kun oikeesti. hymy

      Poista